woensdag 16 april 2008

Nieuwsbrief Arjen en Annemarie ten Brinke

Nieuwsbrief
Arjen en Annemarie ten Brinke
Missionair project Wateringse Veld
April 2008, nummer 2



Jezus zei: Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Johannes 17:3)


Broeders en zusters, beste mensen,

Iets later dan gepland ontvangt u hierbij onze tweede nieuwsbrief. Er is van alles gebeurd de afgelopen tijd…

Bevestigingsdienst
We kijken terug op een bijzondere dienst die op zondag 2 december 2007 gehouden werd in de hervormde kerk van Wateringen. In het bijzijn van de hervormde gemeente, leden van de gereformeerde kerk, familie, vrienden en broeders en zusters uit de hervormde gemeente van Sliedrecht ben ik in deze dienst bevestigd als evangelist. De dienst werd geleid door ds. Dick Looijen (predikant-directeur van de IZB).








Inwerken
Tja, en toen was het zover. De dienst was voorbij, de zondag ging voorbij en toen was het maandag 3 december. Omdat we nog in Sliedrecht woonden heb ik de eerste anderhalve maand op afstand moeten werken. Ik heb me in die tijd bezig gehouden met het bezoeken van andere missionaire gemeentestichtingsprojecten in ViNEx-wijken en het lezen van literatuur over gemeenschapsvorming. Verder heb ik me o.a. op internet verdiept in wat er allemaal in Wateringse Veld te doen is, welke instanties er zijn, welke scholen enz.
Op 25 Januari zijn we verhuisd naar ons nieuwe huis in Den Haag. We waren erg blij dat het nu eindelijk zo ver was omdat het lastig is om feeling te hebben met een wijk waar je niet in woont. Vanaf dit moment werd het snel anders. In deze fase hebben we als gezin en als werker de buurt verkent.

Netwerken
Vanaf dit moment ben ik ook vooral gaan werken aan relaties door bijvoorbeeld het leggen van contacten met instanties. Ik ben op verschillende locaties in de wijk geweest om me voor te stellen. Erg belangrijk en boeiend! Het is ontzettend verrassend om de reacties van wijkbewoners te horen op onze komst. Ik heb de hoofdredacteur en redacteur van de wijkkrant bij ons thuis uitgenodigd. Zij hebben ons veel verteld over de wijk. In het begin kwamen ze wat onwennig binnen, niet wetend wat ze moesten verwachten. Om 22:45 vertrokken ze weer en waren erg enthousiast over wat we in de wijk wilden gaan doen. De volgende dag werd er voor het eerst een netwerkborrel in de bibliotheek gehouden. Mensen die op één of andere manier maatschappelijk betrokken zijn bij de wijk waren hier voor uitgenodigd: hoofd van het wijkcentrum, buurtwerkers, bibliotheekmedewerkers, mensen van de gezondheidszorg, ambtenaren van de gemeente, wijkagenten enz. Ik werd uitgenodigd door de ‘ dames van de wijkkrant’. Toen ik aan kwam fietsen stonden ze al klaar. Ik hoefde me binnen niet eens voor te stellen want daar zorgden zij wel voor….erg leuk om dit mee te maken! Ik kwam er achter hoe belangrijk het is om relaties met mensen op te bouwen!

In de korte tijd dat we hier wonen hebben we al heel wat wijkbewoners leren kennen. Wat me opvalt is dat er veel mensen zijn die wel iets met God hebben maar niets van de kerk willen weten. Veel mensen zijn teleurgesteld in de kerk, zijn gefrustreerd en zitten vol met bitterheid. Ik zeg daarom ook niet tegen wijkbewoners dat ik ‘ van de kerk’ ben omdat de kerk niet iets is waar mensen bij willen horen. Voor veel wijkbewoners is kerk ‘ het vervelende instituut’. Aan ons de uitdaging om mensen te laten zien dat, ook al willen zíj misschien niet iets met een kerk te maken hebben, God, de Vader van Jezus Christus wel iets met hén te maken wil hebben. Ik merk dat je vertrouwen krijgt door soms gewoon toe te geven dat de kerk lang niet altijd is wie ze moet zijn.
Verder zijn er ook mensen die weinig weten van het christelijk geloof en er blanco in staan.

De hoofdredacteur van de wijkkrant gaf me de gelegenheid me voor te stellen aan de wijk door een stukje in de krant te schrijven. Dat de wijkkrant door oud en vooral jong gelezen wordt werd van de week weer eens bevestigd. Ik fietste met Anna door de wijk en strandde bij één van de vele speeltuintjes die de wijk rijk is. Ik was nog niet afgestapt of er kwam een meisje van een jaar of tien naar me toe die zei: ‘ Hé meneer, ik ken je van de krant, daar heb ik je in zien staan.’
Leuk! Gelijk weer een mogelijkheid om met haar door te praten over wat we in de wijk voor kinderen willen gaan doen.

Ook Annemarie en de kinderen zijn inmiddels aardig gewend. Sinds onze verhuizing heeft Annemarie iedere week een dag gewerkt op basisschool de Gantel die vlakbij ons huis staat. Via school leert Annemarie ook veel kinderen/mensen kennen. We zijn hier erg blij mee omdat we vooral relatiegericht bezig willen zijn in de wijk. We geloven dat God vooral door relaties wil werken.

Kerngroep
Sinds we in de wijk wonen komen we één keer in de twee weken op maandagavond met de kerngroep bij elkaar bij ons in de huiskamer. Een groep van acht wijkbewoners die met mij meedenkt en een denktank en klankbord is. De afgelopen tijd hebben we vooral tijd besteed aan het elkaar leren kennen. De groep is erg divers. Ieder overleg beginnen we met een stuk bezinning. We bevragen elkaar op visie en delen elkaars ‘hart’ met elkaar. Een boeiend proces. Wanneer vinden we dat het project geslaagd is? We kunnen het gelijk over wijkbewoners hebben maar welke plek nemen we zelf in ten opzichte van het evangelie? Met elkaar ervaren we dat het zinvol is elkaar hierop te bevragen. Het is goed om van elkaar te weten wat onze ideeën hierbij zijn.








Naam
Uit vijftien namen hebben we met de kerngroep een naam voor het pand/project gekozen: BOEI 90.
90 is het huisnummer en een boei willen we zijn voor de wijk. Een boei geeft richting aan, is goed verankerd, houdt koers enz. Het is aan de lezer om zijn of haar gedachten verder de vrije loop hierover te laten gaan. Met een ontwerpbureau ben ik in gesprek over een passend logo. Die is bijna klaar.

Concreet
Ik heb de afgelopen tijd een opstartplan geschreven voor de beide kerkenraden. In het plan staan activiteiten die we de komende tijd willen gaan aanbieden. Volgende maand beleggen we een informatieavond in de school. Hiervoor hebben we zo’n 50 wijkbewoners uitgenodigd die mogelijk iets willen gaan doen rondom BOEI 90. Op deze avond zullen we onze plannen toelichten en zullen we hen vragen of ze willen nadenken om zich op te geven als vrijwilliger voor wat voor een functie of plek dan ook. We horen dat er veel wijkbewoners zijn die graag mee willen doen rondom het reilen en zeilen van BOEI 90. We zien uit naar deze avond!
Verder heb ik een wijkbewoonster uit de straat benaderd met de vraag of ze de inrichting van het pand voor haar rekening wil nemen. Ze heeft in overleg met mij een tekening gemaakt hoe de begane grond het efficiëntst ingedeeld kan gaan worden. Deze week komen er wijkbewoners slopen. We zullen de komende weken de ruimte beneden opnieuw gaan opbouwen zodat we er wijkbewoners kunnen verwelkomen.
Tot slot: 5 Juli is er een open huis voor de wijk. De verbouwing moet dan helemaal achter de rug zijn. Met de kerngroep zijn we deze dag aan het voorbereiden.

Danken en bidden
Wit u danken voor de vele contacten die we al hebben in de wijk? En wilt u bidden dat God ons en de kerngroep kracht geeft om door te gaan en voortdurend genade om het alleen van Hem te verwachten?
Opnieuw willen we u vragen te bidden voor de verkoop van ons huis in Sliedrecht! Het is nl. nog steeds niet verkocht…

Vanuit Den Haag wensen we u van harte Gods zegen toe. Zeer bedankt voor al het meeleven!

Hartelijke groet vanuit BOEI 90,
Arjen, Annemarie, Anna en Maria ten Brinke
Treslonglaan 90
2548 RP DEN HAAG
070 7533 525 / 06 1417 4803
e ahtenbrinke@zonnet.nl
i http://pioniereninwateringseveld.blogspot.com/

1 opmerking:

Rien zei

Hey Arjen,

Tof om weer wat te lezen over jullie nieuwe plekje. Cool dat het leggen van contacten zo van de grond komt :)
Ik dank en bid met jullie mee.

groet!
Rien