vrijdag 23 mei 2008

Symposium met Stuart Murray

Op donderdag 29 mei a.s. houden de IZB Vereniging voor Zending in Nederland, het Dienstencentrum van de Protestantse Kerk Nederland, het lectoraat gemeenteopbouw van de CHE en de opleiding Theologie van de Hogeschool Windesheim het symposium Samen Leren, over missionaire samenwerking tussen oude en nieuwe kerken.

Het symposium is gericht op beleidsmakers, predikanten, kerkenraadsleden, gemeenteadviseurs, evangelisten, missionaire pioniers en mensen van theologische opleidingen.

Het heeft twee doelen:

* Het bewustzijn laten groeien dat we in een post-christelijke tijd leven, niet alleen cultureel (secularisatie, enz), maar ook kerkelijk (marginalisering, nieuw missionair elan, de-institutionalisering, enz.). Dit stelt de kerk voor nieuwe missionaire uitdagingen;
* Een pleidooi voeren voor een ‘mixed economy’: een groeiende bereidheid van bestaande kerken en nieuwe missionaire initiatieven (zoals kerkplantingen) om van elkaar te leren en samen de missie van de kerk te dienen. Op het niveau van de afzonderlijke gemeente kan dit bijdragen aan de noodzakelijke omslag van maintenance naar mission. Op het niveau van kerkverbanden vraagt dit om beleidsmatige ruimte voor het naast elkaar bestaan van oudere kerken en nieuwe kerken (kerkplanting) en het stimuleren van wederzijdse beïnvloeding.

Met het oog op deze doelstellingen zal Stuart Murray twee lezingen houden. In de ochtendsessie spreekt hij over de cultuuromslag naar een ‘post-christendom’ tijd en wat dit betekent voor de kerk. In de middagsessie gaat hij verder in op de wederzijdse beïnvloeding van oudere en nieuwere kerkvormen. Diverse theologen/sociologen zullen reageren, er zal een interviewsessie zijn met voorgangers van oude en nieuwe kerken en er zullen eat&meet-sessies zijn met vertegenwoordigers van missionaire kerken en initiatieven.
De Engelse theoloog en missionair denker Stuart Murray is onder andere bekend vanwege zijn analyses van de cultuuromslag naar een ‘post-christendom’-tijd en zijn pleidooien voor een veel vrijere kerkvorm en voor kerkplanting in Europa. Ook is hij de inspirator van een netwerk van missionaire groepen in grote steden (Urban Expression).

Informatie
Datum: Donderdag 29 mei 2008
Plaats: Johannescentrum, Moezeldreef 400, 3561 GD Utrecht
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Kosten: € 20,--

Geen opmerkingen: